Waar zijn historische romans te koop?

Waar koop je tegenwoordig historische romans? Het antwoord is afhankelijk van het type boek dat je zoekt.

Candlelight

Helaas worden er geen nieuwe Candlelights meer uitgebracht en ook de Candlelight webshop is uit de lucht. De Boekenvoordeel heeft als enige boekhandel regelmatig (nog) een (grote) voorraad van afgeprijsde nieuwe Candlelight boeken (veelal recentere boeken met nummers in de 1100 en 1200) en fijne bulk aanbiedingen als je meerdere exemplaren koopt. Update: helaas is de Boekenvoordeel in 2021 failliet gegaan, dus dit is geen optie meer.

Voor oudere nummers moeten liefhebbers op zoek naar tweedehandse exemplaren. Een goede plek om te zoeken is in de kringloopwinkel of op de plaatselijke rommelmarkt of boekenbeurs. Ik merk wel dat het anno 2021 steeds moeilijker is om nog historische Candlelights te vinden. Daarnaast worden er ook tweedehandse exemplaren online aangeboden. Ik heb zelf goede ervaringen met deze webshops: Boekenthuis, NickyzBookz en Romannetjeshoekje (update 2021: helaas bestaan de laatste twee webshops niet meer), maar er zijn er nog meer. Even Googlen geeft je een snel overzicht. Zo kom ik bv. Boekjesshop tegen als mogelijke optie.

Ook op Bol.com worden steeds meer tweedehandse Candlelights verkocht, maar de prijzen zijn veelal absurd en zitten vaak boven de 5 euro: wie gaat er meer betalen voor een tweedehands exemplaar dan de oorspronkelijke nieuwprijs?! Ik zag op Bol.com zelfs een Candlelight voor 35 euro! Zo gewild zijn de Candlelights nu ook weer niet als verzamelobject. Let dus goed op waar je koopt! Een prijs van rond de 50 cent, niet meer dan een euro per boekje is schappelijk (afhankelijk van conditie). Houd ook rekening met verzendkosten bij online shoppen. Meerdere boekjes tegelijk bestellen loont in dat geval.

Update: vanaf zomer 2020 worden vertalingen van oorspronkelijke Avon titels in de Candlelight reeks heruitgegeven door Harlequin. Zie volgende paragraaf.

Harlequin

Harlequins worden nog steeds uitgegeven en zijn te koop via de bekende kanalen: supermarkten en tijdschriftenwinkels als de Bruna. Harlequin Holland heeft ook een eigen webshop – www.harlequin.nl – waar zowel papieren exemplaren als digitale boeken kunnen worden gekocht. Ook een webwinkel als Bookspot (voorheen ECI) verkoopt Harlequin.

Update: In 2016 is Harlequin begonnen met het heruitgeven van oude titels in een (mooi!) nieuw jasje en soms – om het de lezer makkelijker te maken – onder een andere naam (zucht). Vanaf 2020 worden in deze reeks ook Candlelight titels heruitgegeven, vooralsnog beperkt dit zich tot vertalingen van Avon titels (een imprint van HarperCollins, de moederuitgever van Harlequin). Het lijkt er dus op dat HarperCollins Nederland de rechten van de Avon vertalingen heeft overgenomen van Audax. Het is nu wachten op de vertaling van nieuwe Avon of Harlequin titels…..

Ben je lid van de digitale bibliotheek? Harlequin ebooks zijn ook via de digitale bieb te lenen.

Er is ook een uitgebreide handel in tweedehandse exemplaren van (oude) Harlequin uitgaven. Denk dan ook aan de oude historische roman reeks van Harlequin en Bouquet. Deze zijn te koop via dezelfde wegen als hierboven genoemd bij Candlelight.

Lees je Engelstalig en heb je een ereader? Dan kun je ook terecht bij de Amerikaanse Harlequin website – www.harlequin.comen ik kan dat van harte aanbevelen (zie update hieronder). Via hun Harlequin My Rewards bonussysteem kun je namelijk sparen voor gratis boeken en dat is zeer lonend. Harlequin US verkoopt historische boeken in hun Historical Romance reeks (iedere maand 6 nieuwe boeken) en ook diverse imprints, zoals het bekende Avon. Ik gebruik mijn My Rewards bonuspunten altijd voor de gratis aankoop van een Avon titel.

Ook via Amazon (www.amazon.nl voor digitaal of www.amazon.de voor digitaal en papier) of Kobo (alleen digitaal) kun je Amerikaanse Harlequin boeken kopen. Deze aankopen kun je ook laten meetellen voor je My Rewards bonus. Dit gaat heel eenvoudig door de digitale bon te mailen naar receipts@harlequinmyrewards.com. Het maakt niet uit als dit een Nederlandstalige bon is. Soms zijn de boeken bij Amazon/Kobo goedkoper, soms bij Harlequin zelf. Check dus altijd op meerdere plaatsen de prijs, voordat je koopt.

Update: eind 2018 is Harlequin Amerika overgestapt op de software Bookshout om hun ebooks te leveren – voorheen gebruikte ze Adobe Digital Editions, zoals Bol en Kobo ook gebruiken – en daardoor is het op dit moment niet mogelijk om ebooks die je direct op de Harlequin website koopt op een gewone ereader te lezen. Je kunt alleen gebruiken maken van een app op een tablet of op de computer. Ik vind lezen op een tablet niet fijn. Dit betekent voor mij dus – helaas – het einde van het gebruik van Harlequin My Rewards.

Mills & Boon

Mills & Boon, de Engelse variant van onze Candlelight en Bouquetreeks, is online te koop via de reguliere kanalen, waaronder digitaal via Kobo en Amazon.nl en op papier via Amazon Duitsland, Amazon UK en Bol.com en Blackwells. Je kunt ook kiezen voor de Amerikaanse versie (Harlequin Historical). Deze zijn vaak net wat goedkoper. Kom je wel eens in Engeland? M&B’s liggen in de schappen bij de supermarkt en bij boekwinkels als WHSmith en Waterstones. Daarnaast is er een levendige handel in Mills & Boon boeken in de Engelse kringloopwinkels (charity shops genaamd, omdat deze meestal ten gunste van een goed doel zijn) en kun je met enige speuren zo een grote verzameling aanleggen. In de tweedehandswinkels in Engeland vind je sowieso een groot aanbod goedkope boeken, waaronder ook historische romans. Een bezoekje aan een Engelse charity shop is voor iedere lezer dus sowieso een aanrader.

Eloisa James - Kus me, AnnabelHistorische Romans

In een ver verleden werden er nog historische romans uitgegeven door een uitgeverij als House of Books. Auteurs als Eloisa James, Amanda Quick, Karen Hawkins, Johanna Lindsey en Jude Deveraux werden zo bij de Nederlandse lezer gebracht. Helaas is dat verleden tijd. Deze boeken vind je wel nog vaak als tweedehandse exemplaren bij de kringloopwinkel of rommelmarkt. Ook webwinkels hebben deze boeken zo nu en dan tweedehands voorradig.

Update: in april 2019 is de Boekerij gestart met het uitgeven van Nederlandse vertalingen van de Bridgerton serie van Julia Quinn. Deze boeken zijn onder andere te koop bij de Boekenvoordeel. [Helaas, de Boekenvoordeel is in 2021 failliet gegaan, maar met het succes van de Netflix serie, zijn de Bridgerton boeken inmiddels wijdverspreid beschikbaar].  Ook de nieuwere serie van Julia Quinn – De Rokesby’s – wordt vertaald. Sinds 2021 worden ook de boeken van Suzanne Allain – Mr. Malcolms lijst & Miss Lattimore’s brief- in het Nederlands uitgegeven via uitgeverij A.W. Bruna. Laten we hopen dat er nog meer volgen door het succes van Bridgerton!

Het andere genre – historische fictie – wordt nog wel steeds uitgegeven en deze boeken zijn te koop via de normale boekwinkels. Denk aan de boeken van Diana Gabaldon en Sarah Lark. Deze boeken worden in het Nederlands vaak ook Historische Romans genoemd, maar dat is niet het genre dat ik hier bedoel. Ik bedoel echt de romannetjes, waarin een liefdesverhaal centraal staat. Deze boeken worden – bij mijn weten – op dit moment niet meer als vertaling uitgebracht voor de Nederlandse markt.

In de Engelse taal zijn de echte historische romans gelukkig nog steeds ruimschoots aanwezig. Helaas is het in Nederlandse boekhandels nagenoeg onmogelijk om Engelstalige historische romans te vinden. Ik koop mijn boeken daarom tegenwoordig via de Engelse boekhandel Blackwells of tweedehands bij Better World Books. Een tip bij Blackwell’s is om voor te bestellen: de prijzen zijn dan vergelijkbaar laag met Amazon. Zodra de publicatiedatum is bereikt, gaan de prijzen omhoog naar normale Nederlandse prijzen. Dit kan soms vele euro’s schelen. Zeker op de pocketromans (Harlequin Historical is als pre-order bijvoorbeeld bijna 50% goedkoper). Zowel Blackwells als Better World Books hebben het IOSS systeem geïmplementeerd, waardoor je ook na 1 juli 2021 GEEN extra kosten hebt bij invoeren naar Nederland. Ik heb inmiddels al regelmatig na 1 juli besteld en zonder problemen en zonder kosten de boeken ontvangen. De ene keer dat het fout ging (met dank aan PostNL) kreeg ik van Blackwells de importkosten netjes terug.

Ook Amazon heeft natuurlijk veel Engelstalige boeken, maar recentelijk ben ik minder tevreden over Amazon. Pre-orders zijn via de Nederlandse website Amazon.nl vaak niet mogelijk of de boeken zijn ineens veel duurder omdat Amazon ze zelf niet heeft en het via een andere partij gaat. Voorheen kocht ik via de Duitse Amazon website, maar daar worden er sinds 2021 voortaan verzendkosten gerekend voor boeken (overigens betaal je maar 1x verzendkosten voor je totaalbestelling dus opsparen loont). Het assortiment van Amazon is wel heel groot. Amazon heeft bovendien – in tegenstelling tot Bol en Kobo – een veel fijner systeem om te zoeken op genre. Je kunt filteren op historische romans en dan nog verfijnen op specifieke subtypen, bv. Regencies, of Victoriaans of Western. Heel fijn om zo je boek te zoeken. In mijn ervaring is Amazon tevens goedkoper dan Bol of Kobo. Ook heeft Amazon de mogelijkheid om self-published boeken te drukken (de zogenaamde Indies) die door een auteur in eigen beheer worden uitgegeven en regulier vaak minder goed bereikbaar zijn. Ook daar zitten soms pareltjes tussen. Je bent dan als ereader overigens wel veel goedkoper uit.

Tip: eind 2018 trof ik voor het eerst een cadeaubon voor Amazon DE (Amazon Duitsland) in het cadeaubonnen-schap in een – grotere – Jumbo. Het lijkt erop dat Amazon langzaam maar zeker zijn activiteiten in Nederland aan het uitbreiden is. Wat mij betreft een zeer gewenste ontwikkeling!  Update 2021: inmiddels liggen Amazon.NL cadeaubonnen volop in de NL winkels

Sarah Ladd - De directrice van RosemereChristelijke Historische Romans

Als er een genre is dat het – gelukkig – nog wel goed doet in Nederland, dan zijn het de Christelijke Historische Romans. Denk aan auteurs als Elizabeth Camden, Sarah Ladd, Lynn Austin, Julie Klassen en Jody Hedlund. Deze boeken zijn te koop via reguliere boekwinkels, Christelijke boekwinkels en webshops als ECI en Bol. Bekende uitgevers zijn Kok en Grace Publishing House. Twee fijne online shops voor Christelijke boeken zijn Sjofar en Gospel.

In het Engels heten deze type boeken Inspirational Romance. Deze zijn ook te koop via Amazon, maar in dit geval wil ik ook de Amerikaanse Harlequin website noemen. Harlequin US heeft namelijk een hele fijne reeks, genaamd Love Inspired Historical en brengen iedere maand 4 nieuwe boeken uit.

De boeken zijn voor mij soms een beetje hit and miss, omdat ik er niet van houd als het Christelijke element teveel wordt opgedrongen, maar over het algemeen zitten er veel fijne boeken tussen. Het Western genre overheerst op dit moment. Via de Amerikaanse website zijn deze boeken voor ons alleen als ebook te kopen. De papieren versie kun je via Amazon kopen. Ook dat is een aanrader, want de covers zijn vaak heel erg geslaagd! Ook deze aankopen kun je laten meetellen voor My Rewards.

Digitale Abonnementen

Heb je een Kobo ereader en interesse in een digitaal abonnement? Dan kun je terecht bij Kobo Plus of de Online Bibliotheek. Ik heb van beide diensten een apart overzicht gemaakt.

Historische Romans bij Kobo Plus

Historische Romans bij de Online Bibliotheek

Kindle gebruikers kunnen kiezen voor een Kindle Unlimited abonnement via Amazon Duitsland of Amazon UK. Je moet wel even je account instellingen omzetten naar Duitsland of Engeland. Voor Nederlandse Kindle gebruikers is Kindle Unlimited namelijk nog niet beschikbaar. Het loont sowieso om een Engels Amazon account te koppelen aan je ereader: Kindle boeken zijn in Engeland vaak goedkoper dan via de Nederlandse webshop en er zijn regelmatig leuke aanbiedingen voor Mills & Boon boeken.