Algemene Introductie

Heerlijk wegdromen met historische romans van Candlelight en Harlequin!

In september 2014 ontdekte ik enkele Candlelight romans in een kringloopwinkel. Ik las op dat moment veel Engelstalige historische romans en herkende enkele auteurs. Uit nieuwsgierigheid kocht ik de boekjes, vooral om te vergelijken met het Engelse origineel. Ik was positief verrast en dat was het begin van mijn avontuur! Op zoek naar vertaalde historische romans, kom je veelal bij Candlelight en Harlequin uit, maar zo nu en dan vind ik andere pareltjes op mijn pad. Inmiddels is het verzamelen van Candlelights en historische Harlequins een hobby geworden en heb ik er al honderden (vermoedelijk nader ik de duizend) in mijn bezit. Het is zeker de bedoeling ze allemaal nog eens te lezen!

In januari 2016 is Uitgeverij de Vrijbuiter gestopt met het uitgeven van Candlelight. De laatste Candlelight die is uitgegeven is nummer 1229 (Smeulend verlangen door Sue-Ellen Welfonder). Ik heb werkelijk geen goed woord over voor de manier waarop Uitgeverij de Vrijbuiter plots de stekker heeft getrokken uit Candlelight en ze hun klanten in de kou hebben laten staan, zonder enige berichtgeving. De website ging op zwart, lopende bestellingen werden niet meer uitgeleverd en ebooks waren niet meer te downloaden. Al met al een slechte zaak. In maart 2016 verscheen er een artikel over dit alles in Boekblad (zie screenshots).

Candlelights zijn nu dus niet meer te koop, ook oude uitgaven niet en ook niet als ebook, al doet de website van Candlelight al drie jaar lang vermoeden dat we binnenkort toch echt digitaal kunnen gaan lezen…. Liefhebbers moeten het dus helaas hebben van kringloopwinkels en snuffelmarkten. Op deze pagina geef ik meer uitleg over waar je tegenwoordig nog historische romans kunt kopen.

Harlequin heeft na het stoppen van Candlelight wel een nieuwe historische roman reeks opgestart, maar beperkt zich vooralsnog tot heruitgaven (zucht!). Al lijkt het er maart 2019 op dat Harlequin eindelijk een nieuwe vertaling uit gaat brengen, een speciale uitgave van een novella bundel. En een ander mogelijk goed voorteken voor een opleving van Romancelandia in Nederland is dat De Boekerij de rechten heeft gekocht van de Bridgerton serie van Julia Quinn en het eerste deel – De ongetrouwde hertog – verschijnt in april 2019. Laten we hopen dat dit het begin is van een nieuwe reeks vertalingen! Er zijn de afgelopen jaren namelijk zoveel mooie Engelstalige historische romans uitgebracht!

Voor de echte historische roman liefhebber zit er eigenlijk dan ook maar 1 ding op: lees de boeken in het Engels! Ik kan dat sowieso erg aanraden en op deze pagina zet ik een aantal van mijn favoriete auteurs en series op een rij. Het origineel is toch altijd net wat beter (lost in translation is wel degelijk een ding), al moet gezegd dat de vertaalsters van Candlelight vaak heel goed werk hebben afgeleverd.

Deze website is bedoeld als mijn persoonlijke reisdagboek en als naslagwerk voor andere historische roman liefhebbers en stiekem ook om de Nederlandstalige historische roman in de spotlight te zetten. De naam van de website staat voor de Engelse term romancelandia waarmee de (online) community van liefhebbers van romance novels wordt bedoeld. De term is ontstaan door een samentrekking van de woorden Romance en Land.

Romancelandia is een wereld op zich. Wil je daar eens induiken en graag uitgebreide reviews lezen over Engelse (historische) romans dan kan ik je de website ‘Smart Bitches, Trashy Books‘ erg aanbevelen. Een andere website die zeker niet onbenoemd mag blijven is Chasing Dreams. Als het gaat om etaleren van Nederlandstalige historische romans, dan zijn zij de onbetwiste nummer 1!

Tot slot een eervolle vermelding voor de website van Jon Paul – www.jonpaulstudios.com en @jonpaulstudios – de man achter vele prachtige historische roman covers. Blader door zijn portfolio en geniet!

Volg mijn reis dag na dag of navigeer naar de auteur, serie, tijdsperiode, reeks of het trefwoord van je keuze om je volgende boek te ontdekken.