Historische Romans in het Engels

Op deze website review ik bewust alleen Nederlandse vertalingen van historische romans. Helaas is het de laatste tijd armoede troef wat betreft nieuwe Nederlandse uitgaven, zeker na de ondergang van Candlelight in 2016. De enige uitgevers die nog wel structureel historische romans vertalen zijn de Christelijke uitgevers. Denk daarbij aan de boeken van Sarah Ladd, Jody Hedlund en Julie Klassen. Stuk voor stuk topauteurs, maar het feit dat er geen nieuwe reguliere historische romans meer vertaald worden, blijft in mijn ogen een enorm gemis. Candlelight is gestopt, maar waarom andere uitgevers geen historische romans meer vertalen, blijft me een raadsel. Historische romans zijn immers zo ontzettend leuk!

In de Engelse taal echter viert de historische roman en romancelandia gelukkig hoogtij. Iedere maand komen er weer nieuwe boeken bij, uitgegeven door gerenommeerde uitgevers zoals Sourcebooks Casablanca, Kensington, Avon en Zebra. Ik lees ook heel graag Engelse boeken en voor iedereen die (ook) de stap naar Engelstalig overweegt, heb ik hieronder een lijstje gemaakt van auteurs die het lezen meer dan waard zijn en enkele van mijn favoriete series van betreffende auteur uitgelicht. De lijst begint alfabetisch, maar dat idee heb ik inmiddels laten varen, want ik voeg regelmatig nieuwe auteurs toe en om mezelf tijd en moeite te besparen, zet ik deze dan gewoon onderaan de lijst. Ik update ook regelmatig de gegevens van de andere auteurs met hun nieuwste series.

Door op de naam van de auteur te klikken, word je doorgeleid naar diens Goodreads pagina. Door op een foto te klikken kom je in een galerij, waarin je de coverfoto’s in groter formaat kunt bekijken. Klik hier om de galerij vanaf het begin te bekijken.

Wil je mijn volledige Engelstalige HR leeslijst meer in detail volgen? Klik dan hier voor een overzicht van alle Engelstalige historische romans die ik van jaar tot jaar heb gelezen, inclusief een cover-slideshow van het huidige jaar: Engelstalige Leeslijst.

Alyssa Cole

Het overgrote deel van de historische romans heeft blanke hoofdpersonages. De boeken van Alyssa Cole zijn alleen al verfrissend omdat ze schrijft over karakters met een andere achtergrond (in het Engels wordt dit ‘diverse romance‘ genoemd). Haar The Loyal League serie speelt zich af tijdens de Amerikaanse burgeroorlog en wat deze boeken des te fascinerender maakt, is dat Cole het aandurft om een voor die tijd enorm gewaagde romance succesvol te beschrijven: die tussen een blanke man en donkere vrouw.

Alyssa Alexander

Ik was enorm onder de indruk van de eerste twee delen in de Spy in the Ton serie van Alyssa Alexander, die in het Nederlands uitgegeven zijn via Candlelight. Helaas zullen er in het Nederlands geen nieuwe delen volgen, maar de serie zelf is godzijdank niet gestopt. Er zijn nog twee volgende delen verschenen in het Engels.

Amanda Forester

Ik ontdekte Amanda Forester via haar Daring Marriages serie. Wat een genot! En wat een bijzondere mix van genres. Het zijn in basis historische romans zoals alle andere romans, maar de boeken van Forester bevatten ook de nodige spanning, heerlijke humor en er zitten zelfs opvallende Christelijke elementen in. Het geheel biedt uitermate veel leesplezier. In haar Daring Marriages serie worden enkele gastrollen vervuld door karakters uit haar andere Regency serie: Marriage Mart. Met stip staat die nu ook hoog op mijn leeslijst! Behalve Regency schrijft Forester ook boeken in het geliefde Highlanders genre.

Amanda Quick

Amanda Quick is een van mijn favoriete auteurs. Ze heeft heel veel boeken op haar naam staan. Veel boeken zijn ook in het Nederlands vertaald in de tijd dat er nog historische romans door de grote uitgevers werden uitgebracht, de Lake & March serie is daar een voorbeeld van. Amanda Quick – een pseudoniem van Jayne Ann Krentz – schrijft nog steeds historische romans, maar deze worden helaas niet meer in het Nederlands vertaald. Er zit altijd een vleugje spanning in de boeken van Quick en vooral ook heel veel humor!

Beverly Jenkins

Beverly Jenkins is de koningin van diverse romance en schrijft al sinds jaar en dag boeken met gekleurde personages. Haar nieuwste serie heet ‘Old West‘ en ook haar Destiny serie is een aanrader. De boeken van Beverly Jenkins spelen zich veelal af in Amerika en zijn meestal te classificeren als Westerns.

Candice Procter

Tja, Candice Procter is een klasse apart. Al haar historische romans zijn door Candlelight uitgegeven en stuk voor stuk pareltjes. Ze plaatst te verhalen vaak in een unieke setting en schroomt niet om moeilijke onderwerpen te behandelen. De laatste jaren legt ze zich onder het pseudoniem C.S. Harris toe op het schrijven van de Sebastian St. Cyr serie, een historische detectivereeks met romantische elementen. Een absolute aanrader!

Courtney Milan

Courtney Milan, een van de ‘bestselling authors’ in romancelandia, schrijft in een geheel eigen stijl, gekenmerkt door gevatte dialogen en veel humor. Ze geeft haar boeken in eigen beheer uit (‘self-published’) en het enige minpunt dat ik kan benoemen is dat ik de covers daardoor wat minder geslaagd vind. Verder een topper!

Diana Quincy

Diana Quincy heeft diverse uitstekende historische roman series op haar naam staan, maar maakt tegenwoordig ook furore met een uiterst vermakelijke historische detectivereeks onder het pseudoniem D.M. Quincy. Deze reeks over Atlas Catesby heeft ook romantische elementen en zal de historische roman liefhebber daarom zeker ook aanspreken!

Donna Thorland

Groots en meeslepend, dat zijn kenmerken van de boeken van Donna Thorland. Haar Renegades of the American Revolution serie is absoluut top en speelt zich af tijdens de Amerikaanse revolutie. Piraten, spionnen, soldaten en verraders. Sterke vrouwen, nobele mannen, spanning en avontuur. Alles is volop vertegenwoordigd. Boek vier in de serie heeft ook nog eens een Nederlandse hoofdpersoon. Wat wil een lezer nog meer?!

Elizabeth Cole

Een nieuwe ontdekking, Elizabeth Cole. Wat heb ik genoten van de eerste vier delen in haar Secrets of the Zodiac serie en gelukkig zijn er nog meer delen beschikbaar. Ik heb een zwak voor boeken over geheim agenten en spionnen en deze serie is voor mij dan ook als catnip voor een kat. Cole heeft naast deze serie ook nog andere historische romans op haar naam staan.

Elizabeth Hoyt

De Maiden Lane serie van Elizabeth Hoyt is een absolute topper en zeer populair. De eerste 7 delen zijn door Candlelight vertaald. Wie wil weten hoe de serie verder gaat, zal zich toch echt tot het Engels moeten richten. In 2017 is het laatste deel (deel 12) verschenen, met daarna nog een tweetal novellas. Hoyt heeft naast Maiden Lane ook diverse andere historische series op haar naam staan, stuk voor stuk de moeite waard. Begin 2019 is het eerste deel van haar allernieuwste serie – Greycourt – verschenen en op basis van dit eerst boek, wordt ook dit weer een uitstekende serie!

Eloisa James

Ik kan erg genieten van de boeken van Eloisa James, ook weer zo’n romancelandia bestseller auteur en ook weer zo’n auteur die in het verleden door de grote uitgevers in het Nederlands werd vertaald, maar wiens nieuwe uitgaven nu niet meer worden uitgebracht in Nederland. Wat ontzettend zonde, want haar boeken zijn stuk voor stuk geweldig. Haar nieuwste serie heet The Wildes of Lindow Castle en speelt zich, net als veel van haar boeken, af in de 18e eeuw (‘Georgian period‘).

Erin Knightley

Wie graag ‘clean romance’ leest, dus boeken zonder expliciete scenes, maar zich niet wil beperken tot alleen Christelijke romans, kan bij Erin Knightley terecht. Zij bewijst dat je heel goed een geloofwaardig romantisch verhaal kunt schrijven, waarin de deur van de slaapkamer gesloten blijft. Ik kan dat enorm waarderen! Knightley onderscheid zich tevens door haar gevatte, humoristische dialogen. Haar boeken zijn ‘character-driven‘, dat wil zeggen dat de ontwikkeling van de karakters op de voorgrond staat. Echte Regencies dus. Geen spanning en avontuur, maar een mooi verhaal waarin twee mensen tot elkaar komen. Haar beide series – Sealed with a Kiss en Prelude to a Kiss – zijn een aanrader!

Jennifer Ashley

Jennifer Ashley is onder Candlelight lezers bekend door de MacKenzie serie en ook haar Regency Pirates serie is in het Nederlands vertaald. Iedereen die wil weten hoe het de Mackenzies verder vergaat, zal zich moeten richten tot de Engelse boeken. Dit jaar zal het tiende boek in de serie verschijnen en de serie-titel is – net als de familie – intussen uitgebreid naar Mackenzies & McBrides. Ashley is zeer productief en schrijft meerdere series en onder meerdere pseudoniemen. Als Ashley Gardner is ze bekend van de Captain Lacey mysterie serie, waarin ook romantische elementen zitten. In 2017 heeft ze onder haar eigen naam – Jennifer Ashley – een nieuwe historische detectiveserie uitgebracht over een vrouwelijke Victoriaanse kok, de Kat Holloway serie. Ook deze serie bevat een overstijgende romance.

Jennifer McQuiston

Heerlijke boeken schrijft Jennifer McQuiston. Haar Second Sons serie is door Candlelight vertaald en absoluut top. Haar nieuwe serie – Seduction Diaries – is ook zeer aan te bevelen en wordt uitgegeven door Avon. Deel twee in deze serie gaat over Lucy Westmore die als oude vrijster door het leven wil gaan en een dagboek en cottage erft van haar tante om dit voor elkaar te krijgen, is mijn absolute favoriet.

Jo Beverley

In mei 2016 is Jo Beverley helaas te vroeg overleden aan de gevolgen van kanker. De eerdere boeken van haar meest bekende series zijn uitgegeven bij CandlelightMalloren en Company of Rogues. Ik heb nog steeds hoop door veel speurwerk bij rommelmarkten beide series ooit compleet te kunnen krijgen in mijn Candlelight collectie. Haar laatste – posthume – uitgave was Merely a Marriage, een stand-alone verhaal.

Joanna Bourne

De koningin van de spionage romans, dat is Joanna Bourne. Haar boeken in de Spymasters serie spelen zich af ten tijde van Napoleon en zijn stuk voor stuk juweeltjes. We volgen het wel en wee van een groep Engelse spionnen in hun strijd tegen Napoleon en in de liefde. Twee delen zijn vertaald voor Candlelight (niet in chronologische volgorde helaas). Ik kan de andere delen van harte aanbevelen in het Engels. Joanna Bourne heeft een geheel eigen, unieke, schrijfstijl. In de Nederlandse vertaling – hoe goed ook – gaat dit aspect helaas verloren.

Grace Burrowes

Grace Burrowes is een van de bestverkopende historische roman auteurs en heeft inmiddels vele series op haar naam staan. De bekendste series zijn Windham en Lonely Lords. Als je – net als ik – een zwak hebt voor boeken met getraumatiseerde soldaten in de hoofdrol, dan is Captive Hearts ook absoluut een aanrader en tot slot heb ik ook erg genoten van True Gentlemen. Onbegrijpelijk eigenlijk dat Grace Burrowes nooit is opgepikt door Candlelight.

Loretta Chase

Loretta Chase, wie kent haar niet?! Haar Scoundrels serie en dan specifiek boek 3 – Lord of Scoundrels – staat alom bekend als een van de beste en meest populaire historische romans. Helaas is deze serie niet in het Nederlands verkrijgbaar. Enkele andere bekende series van deze schrijfster zijn gelukkig wel vertaald voor Candlelight, bijvoorbeeld Carsington Brothers en Dressmakers. Wie ook haar nieuwe series wil blijven lezen, moet zich wenden tot het Engels.

Maire Claremont

Mijn grootste ontdekking in 2017: de Mad Passions serie van Maire Claremont. Wat een mooie, emotionele verhalen met een focus op karakters met een psychologisch trauma. Een uniek kijkje in de keuken van de Victoriaanse psychiatrie. Heerlijk! Geen rechttoe rechtaan romance dus, maar op momenten somber en duister en zeer aangrijpend. Om in een ruk uit te lezen. Absoluut steengoed. Laten we hopen dat er nog meer boeken van deze schrijfster zullen volgen!

Mary Balogh

Een van de koninginnen van het historische roman genre! Een heel aantal series van Mary Balogh zijn door Candlelight vertaald. De laatste is de erg goede Survivor’s Club serie over soldaten die ieder met hun eigen trauma (psychisch of lichamelijk) uit de slag bij Waterloo komen en samen proberen te overleven in de maatschappij. De eerste drie delen zijn vertaald voordat Candlelight er mee op hield. De andere delen, ook erg goed, zijn in het Engels te lezen. Mary Balogh is zeer productief en heeft vele boeken op haar naam staan. Haar nieuwste serie heet Westcott.

Mary Jo Putney

Mary Jo Putney - Once A Rebel

Ook Mary Jo Putney is een heel bekende naam in romancelandia. Een heel aantal van haar boeken zijn in het Nederlands vertaald, waaronder flink wat voor Candlelight. De bekendste daarvan zijn wellicht de Lost Lords boeken, die op het laatste deel na, allemaal zijn uitgegeven in de Candlelight reeks. Ze timmert nog steeds uitstekend aan de weg, getuige ook haar nieuwste serie Rogues Redeemed, een Lost Lords spin-off. Alleen de covers al zijn fantastisch!

Nicola Cornick

Nederlandse vertalingen van de boeken van Nicola Cornick zijn uitgebracht door Harlequin en worden nu ook opnieuw uitgegeven in de herstart van hun historische roman reeks. Bekende series zijn The Scandalous Women of the Ton en The Brides of Fortune. De laatste jaren schrijft Cornick heden ten daagse romans met een cross-over naar het verleden, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een auteur als Susanna Kearsley en Kate Morton.

Shana Galen

Shana Galen is ook een bekende onder de Candlelight lezers. Een aantal van haar series is in het Nederlands vertaald, waaronder de Lord and Lady Spy serie (laatste deel niet meer vertaald) en Misadventures in Matrimony (compleet vertaald). Shana Galen is zeer productief. Nieuwe series zijn onder andere Jewels of the Ton en The Survivors. Een wat oudere serie, maar zeer interessant, is Sons of the Revolution over aristocraten aan het eind van de Franse revolutie. Galen heeft naar eigen zeggen iets met de Franse Revolutie en daar ben ik heel blij mee, want in 2019 heeft ze een nieuwe – zeer goede – serie over de Franse Revolutie uitgebracht – The Scarlet Chronicles – losjes gebaseerd op de Scarlet Pimpernel.

Sherry ThomasSherry Thomas - Not Quite A Husband

Sherry Thomas heeft een aantal zeer goede historische romans op haar naam staan, waaronder Not Quite A Husband en The Luckiest Lady in London. Thomas kenmerkt zich door uitstekende dialogen en intense scènes en heeft een hele specifieke gave om je compleet het boek in te zuigen. De laatste tijd legt ze zich meer toe op het schrijven van YA en de zeer goede historische mysterie serie Lady Sherlock (met ook een overstijgende romance).

Stephanie Laurens - Lord of the PrivateersStephanie Laurens

Zonder enige twijfel de bekendste koningin van de historische roman en de enige auteur van wie nog steeds – door Harlequin – Nederlandse vertalingen worden uitgebracht. De meest recentste vertalingen gaan over de Cynster-zusjes. In 2017 heb ik erg genoten van The Adventurers Quartet. Haar meest bekendste serie is ongetwijfeld Cynster, waarvan een groot aantal boeken in het Nederlands zijn vertaald. Inmiddels gaan de boeken over de nieuwe generatie Cynster en haar meest recentste titel in de reeks heet The Greatest Challenge Of Them All, deel drie in een sub-trilogie onder de naam Devil’s Brood.

Tessa DareTessa Dare - When a Scot Ties the Knot

De boeken van Tessa Dare kenmerken zich door humor en sprankelende dialogen. Ze heeft een aantal zeer goede series op haar naam staan, waaronder Spindle Cove, waarvan de eerste drie delen zijn vertaald in de Candlelight reeks en het uiterst vermakelijke Castles Ever After. Haar nieuwste reeks heet Girl Meets Duke.

Theresa Romain - The Sport of BaronetsTheresa Romain

Ik ontdekte de boeken van Theresa Romain in 2017, maar zij timmert al sinds 2012 aan de weg in Romancelandia. Binnen de kortste keren is zij voor mij een auto-buy auteur geworden. Nieuwe boeken van haar heb ik standaard in voorbestelling staan zonder dat ik vooraf hoef te weten waar het boek over gaat. Romain schrijft namelijk heerlijk originele verhalen, zoals haar Romance of the Turf serie over paardenraces en The Royal Rewards boeken over een wedloop rondom gestolen goud.

Victoria AlexanderVictoria Alexander - The Lady Travelers Guide to Scoundrels and Other Gentlemen

Wederom een van de oudgedienden in Romancelandia. Een groot aantal boeken van Victoria Alexander zijn in de afgelopen jaren uitgegeven in de Candlelight reeks en ze timmert nog steeds heel goed aan de weg. Haar meest recente serie – The Lady Travelers Society – is echt een juweeltje. Origineel en humoristisch en met geweldige karakters. Andere bekende series zijn Effingtons (volledig in het Nederlands vertaald) en Millworth Manor (deels in het Nederlands vertaald).

 

 

Julie Anne Long

De Pennyroyal Green serie van Julie Anne Long is ongetwijfeld een van de meest bekende historische roman series ooit. Na een uitstapje naar de hedendaagse romans is Long in 2019 weer teruggekeerd naar het historische roman genre met een nieuwe serie genaamd The Palace of Rogues. Boek 1 is nu al een van mijn favorieten en ik kan niet wachten op het vervolg!

Minerva Spencer

Minerva Spencer is een nieuwe auteur aan het HR front, die met Dangerous een knallend debuut maakte in 2018. Haar avontuurlijke en originele The Outcasts serie is een aanrader voor iedereen die eens wat anders wil dan de reguliere Regency roman. Het tweede boek, Barbarous, was eveneens uitstekend. Boek drie in de reeks komt in 2019 uit en Spencer stoomt als ze zo door gaat in no time op naar de top van het genre!

Nog meer tips?

Wie meer Engelstalige historische romans wil lezen, verwijs ik graag naar de websites Smart Bitches, Trashy Books (SBTB) en All About Romance (AAR). Smart Bitches heeft een uiterst handige labeling van reviews in een specifieke categorie, bv. Romance, Historical: European. Hiermee vind je snel je volgende boek! Ook via AAR en hun Power Search is het eenvoudig om Engelstalige historische romans op te sporen (kies ‘Historical Romance‘ in booktype en in de tabel kun je vervolgens onder andere filteren op waardering en publicatiedatum, maar ook – heel handig – sensualiteitsniveau).