Ereaders

Ik lees afwisselend hardcopy en digitaal. Soms lees ik hele tijden achter elkaar alleen fysieke boeken, dan wissel ik weer naar mijn ereader. Ik heb veel boeken zelfs in diverse varianten en kan desgewenst tijdens een boek wisselen van fysiek naar digitaal of vice versa. Ik heb in de afgelopen tien jaar al vele ereaders verzameld, van de originele Cybook Gen 3, naar de Iriver Story HD tot diverse Kobo en Kindle varianten. Een uit de hand gelopen hobby zeg maar, waar familie en vrienden blij mee zijn, want zij hoeven nooit een nieuwe ereader te kopen.

Op dit moment wissel ik tussen twee ereaders, de Kobo Forma en de Kindle Oasis (3, 10th generation). Soms wil ik er ook nog wel eens mijn Kindle Voyage bij pakken. Dat scherm blijft toch ongeëvenaard! De Kindle Voyage vind je met wat geluk tegenwoordig nog tweedehands bij CEX. En stiekem blijft de iRiver Story HD toch ook nog favoriet qua scherm, met de fijne lichtgrijze achtergrond en het vette lettertype, al is de software echt te gedateerd inmiddels.

Ik merk dat ik de Kindle Oasis het prettigst vind qua scherm: heel helder, scherp en met een fijne automatische lichtbalans en warm-wit tint. De Kobo Forma is prettiger vasthouden, maar vind ik qua scherm net iets minder. De letters zijn wat minder scherp, het licht is niet helemaal gelijkmatig. De Kobo Forma is wel weer prettiger als PDF reader met zijn net wat grotere scherm.

Ik heb een abonnement op de Online Bibliotheek en met de Kobo Forma kan ik dus gemakkelijk ePubs van de bieb lezen. Ik had lange tijd ook een abonnement op Kobo Plus, maar aangezien mijn digitale en fysieke TBR stapel nog erg lang is, heb ik deze voorlopig gepauzeerd. Kindle Unlimited zet ik afwisselend aan en uit. Als er een goede aanbieding voorbij komt (bv. 99 pence voor een maand of 7.99 pond voor drie maanden), neem ik weer tijdelijk een abonnement (via mijn Engels Amazon UK account) en lees ik een aantal boeken op mijn Kindle Oasis. Het assortiment is uitstekend, net als bij Kobo Plus overigens. Helaas zijn er voor Kobo Plus nooit aanbiedingen en zijn ook de cadeaukaarten uit de handel. Dat vind ik toch een gemis en maakt dat ik minder snel weer Kobo Plus zal activeren.

Wil je meer weten over ereaders en ebooks, dan kan ik deze websites aanbevelen:

En dit is een leuke podcast over de Kindle en Amazon: The Kindle Chronicles [Len Edgerly].